Bjørksevje

Bjørkesevje er et produkt som ble tappet og brukt en del før i tiden her i Lierne. Mange eldre herfra har erfaring fra barndommen med forsøk på å lage vin av bjørksevje, med varierende resultat. Sevja ble også drukket ren og nytappet, og var et viktig vitamintilskudd i en årstid som ellers ikke bød på så mye ferske grønnsaker. I følge folkemedisinen skal også sevja ha flere helsefremmende effekter.

Tapping av bjørkesevje

I slutten av april starter sevja å stige i bjørka. Sesongen varer opp til 3 uker, fram til lauvet begynner å sprette. Ei bjørk kan gi i gjennomsnitt fra 4 til 8 liter i døgnet fra et tappehull. Sevjetapping skader ikke bjørka, men det er viktig å korke igjen hullet etter at sesongen er avsluttet.

Bjørkesirup.

I Alaska er bjørkesirup et kommersielt produkt og et merkevare for staten. Med bakgrunn i kunnskap derfra startet vi for noen år siden utprøving av sirupskoking fra bjørkesevje. I 2007 kjøpte vi en vedfyrt sirupskoker i New Hampshire, USA. Den står ennå på låven ubrukt. Vi mangler et egnet lokale å koke i, men kanskje en dag vi får god tid…

Bjørkesirup egner seg godt i matlaging, i desserter, til marinering av kjøtt og fisk osv.

Betula.

Underveis i prosessen med å lage sirup kom vi på ideen om å tilsette kullsyre i ren bjørkesevje, og deretter tappe den på flasker. Dette har vi laget noen flasker av hvert år siden 2006, og produktet kaller vi Betula. Smaken på denne drikken minner om ordinært kullsyret mineralvann like etter at den er tappet, men med en egen ettersmak som du kun får fra bjørkesevje. Etter hvert som den lagres vil den få en mer syrlig smak. Drikken er alkoholfri.

Vin og øl av innkokt bjørkesevje.

Gårdens eget bjørkevin er nok det mest vellykkede sevjeproduktet vårt. En vin som selv kresne vinkjennere har hatt godord om. Dette er en hvitvin som passer godt til fjellfisk fra Lierne, eller bare for seg selv. Vi har også utstyret og råvarene klar for ølbrygging av bjørkesirup. Går det godt har vi kanskje et godt øl å servere til sommeren. På smak kan godt innkokt bjørkesirup minne om maltekstrakt, og er derfor et produkt det er interessant å prøve å brygge øl av.

 

Spør gjerne etter gårdens bjørkesevjeprodukter når du besøker hyttene våre. Det varierer fra år til år hva vi har på lager. Besøker du våre hytter i månedsskiftet april-mai, kan du være med å tappe fra bjørka.